Gemi İşletme Giderleri ( Running Cost )

Gemi İşletme Giderleri ( Running Cost )
Bir denizcilik işletmesinin en önemli geliri kazandığı navlunlar olmakta, giderlerinde en önemli payı ise doğal olarak gemi işletme maliyetleri almaktadır. Gemilerin gerçekleştirdiği seferler dolayısı ile oluşan toplam giderleri de, piyasa şartlarının zorunlu kıldığı navlun seviyesi ile farklılık göstermekte, yapılan seferin maliyeti ne olursa olsun karşılığında elde edilecek navlun, rekabet ve pazarlık şartlarının belirlediği meblağ olmaktadır. Üzerinde mutabık kalınan navlun, taşıyıcıya oldukça yüksek bir kar imkanı sağlayabileceği gibi, sefer maliyetini karşılamakta yetersiz de kalabilir. Bu nedenle taşıyıcı, söz konusu sefere gemisini tahsis etmeden önce alabileceği navluna karşılık katlanmak zorunda kalacağı giderleri çok iyi hesaplamak zorundadır.

Bir seferin toplam maliyeti, sabit ve değişir giderlerin toplamından oluşmakta, denizcilik işletmelerinin toplam giderleri ise, bu sefer maliyetleri ile yönetim giderlerinin birleşiminden oluşmaktadır. Sabit giderler, konu seferin süresi itibariyle hesap edilen kapital maliyeti ve işletme giderleridir. Değişir maliyetler ise geminin bu seferi yapması nedeni ile ortaya çıkan giderlerdir.

Tek bir gemi ile ilgili olarak, sabit ve değişir maliyetlerin toplamının gün başına düşen miktarı, o geminin işletme maliyeti, yani "Running Cost"udur.
Gemi İşletme maliyetleri

1) Kapital Maliyeti
a) Amortisman
b) Faiz
2) İşletme Giderleri
a) Personel Ücretleri
b) Kumanya
c) Yedek Parça
d) Yağlama Yağı
e) Tamir, bakım
f) Sigorta
g) Yönetim
h) Diğer
3) Sefer Giderleri
a) Yakıt
b) Liman masrafları
c) Kanal Ücretleri
d) Diğer
4) Yük Giderleri
a) Yükleme
b) Tahliye
Olarak sınıflandırılıp sıralanabilir. Gemi işletme giderleri kiralama tekliflerinin oluşturulması sırasında dikkat edilmesi, üzerinde durulması gereken en büyük etmenlerden olduğu için bu kalemlerin açıklamaları, kiralama teklif süreci içerisinde detaylandırılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder