Deniz Yolu Taşımacılığı - Layner ve Tramp Taşımacılık

Denizyolu Taşımacılığı

Deniz taşımacılığı, alıcı ile satıcı arasında bağ kuran bir ulaşım sistemi­dir. Alıcı veya satıcı satış şekline göre taşıtan, "gemisini bir kazanç elde et­mek amacıyla denizde kullanan kimse"diye tanımlayabileceğimiz donatan (armatör) ise taşıyandır.
Bir denizcilik işletmesi ister kabotaj taşımacılığı, isterse açık deniz taşı­macılığı yapsın, taşıtana layner ya da tramp anlayışından biriyle hizmet su­nar. Yani, denizcilik işletmeleri, hizmet türleri itibariyle ya layner taşımacılığıy­la ya da tramp taşımacılığıyla uğraşırlar.
a.   Layner Taşımacılığı:

Layner taşımacılığı düzenli, sürekli ve "tarifeye dayalı" biçimde hizmet su­nan taşımacılık biçimidir. Bu hizmet türünde zamanlama esastır. Gemiler se­ferlerini ve hizmetlerini belirli bir tarife uyarınca sürdürürler. Hangi limanlara ne zaman uğranacağı sefer programlarında belirtilir. Böylelikle yükleyiciler, taşıtma gereksinimleri konusunda önceden bilgi edinirler.
Layner taşımacılığında hizmetin sürekliliği modelin belirgin özelliğidir. Ge­miler, yeterli yük bulamadıkları zaman bile, programlarını aksatmamak için li­manlara uğrarlar. Sefer programından çıkartılan limanlar yükleyicilere ve taşı­tanlara önceden duyurulur.
Layner taşımacılığı, taşıma türleri içinde en yüksek maliyetli olanıdır. Bu­nu hazırlayan öğelerin başında liman süresinin sefer içindeki oranının yük­sekliği gelmektedir.
Layner taşımacılığı iki grupta toplanır:
a.   konvansiyonel laynercilik,
                b.   modem laynercilik.
İki laynercilik türünü birbirinden ayıran ölçüt, liman süresidir. Konvansiyo­nel laynercilikte liman süresi seyir süresinden çoktur. Modern laynercilikte ise bu tersinedir. Yani, liman süresi seyir süresinden azdır.
Modern laynercilik, layner taşımacılığında verimin artırılması, dolayısıyla birim taşıma maliyetinin (btm) düşürülmesi fikrinden doğmuştur. Buysa, lay­ner taşımacılığında aşırı olan liman süresini kısaltarak kazanılan artık süreyi seyir süresine dönüştürme biçiminde olmaktadır.
Layner taşımalarında hizmet kartelleşme biçiminde yürütülegelmektedir. Navlun Konferansları adını alan bu organizasyonlar, dünyada ilk uluslarara­sı kartelciliği de oluşturmuşlardır. Bununla birlikte, konferansların ters tutum­ları yüzünden bağımsız taşıyanların (outsiders) taşıma bölgesine yerleştikleri de olağandır.
Tramp taşımacılığı, yük olan limanlar arasında hizmetin yapılması biçi­minde gözükür. Laynercilikte hizmet esasken, tramp taşımalarında yük aslo- lur.
Trampçılık, ekonomik değeri düşük olan yükleri kapsar. Kömür, maden cevheri, hampetrol, tahıl, şeker, fosfat, gübre, kereste, kopra, çimento, tuz bu türdendir.
Tramp taşımaları laynerciliğin tersine tüm yüklemeyi (full loading) amaç­lar. Buysa, "en ucuz taşımanın genellikle geminin aynı tür yükle ve tüm sı­ğasıyla yüklenmesi durumunda yapılabileceği" ilkesinde yatmaktadır.
Tramp taşımaları çokluk iki liman arasında yapılır. Hizmet, homojen yük­lerin belli bir tarifeye bağlı olmaksızın taşınması, şeklindedir. Bu yüzden, bu taşıma modelinin armatörleri hizmeti yükün olduğu yörelere kaydırma eğili­mindedir. Yani, nerede yük varsa orada tramp hizmeti oluşur.
Tramp navlunları sıkça dalgalanma gösterir. Buysa, bu taşıma şeklinde görülen rekabetin özelliğinden ötürüdür. Ayrıca, navlun bazının layner nav­lunlarına göre düşük olması, donatanları/taşıyanları, gemilerini az sayıda li­mana uğratmaya ve full kapasite ile sefer çevirmeye zorlar.
 Layner Taşımacılığında Ekonomi
Layner taşımaları, normal piyasa koşullarında daha istikrarlı kâr sağladığı söylenen bir hizmet şeklidir. Organizasyonlar iyi düşünüldüğü, limanlar iyi se­çildiği, gemileri limanlarda asgari sürede tutabilmenin yolları bulunduğu süre­ce hizmet kârlıdır.
Layner taşımaları genellikle parça yükleri kapsar. Tramp taşımalarında yüklerin ekonomik değerce düşük oluşuna karşın, layner taşımalarında yükler yüksek ekonomik değerlidir. Yani, tramp taşımaları hammaddelere dayalı iken, layner taşımaları çokluk yapılmış eşyayı içerir.
Bu taşıma türünde navlun piyasası kararlıdır. Piyasanın işleyişini, navlun konferansları ve armatör birlikleri taşıyan açısından; yükleyiciler konseyi de taşıtan açısından üstlenirler. Entereseler arasında diyalog oluşturmak ve sür­dürmek esastır.
Layner taşımalarında ekonominin sağlanması belirli koşullara bağlıdır. Bu koşullar bir limandan ötekine, bir gemiden diğerine ve de bir taşıma bölgesin­den ötekine ayrıcalık gösterir. Ancak, bu taşıma türünde ekonomiyi sağlayan temel koşullar şöyle belirtilebilir:
1)   Layner taşımalarında liman sayısı kabardıkça kâr olasılığı ters orantılı olarak azalır. Bu bakımdan bir layner işletmesi az sayıda limanla taşı­ma hizmetini sürdürmeye çalışmalıdır.
2)   Liman sayısının azlığı da yeterli çözüm değildir. Elleçleme hizmetleri gelişmiş, çevre limanları ile sefer bağlantı olanakları geniş, hinterland hizmetleri yaygın, ulaşım hizmetleri örgünleşmiş, endüstri ürünlerini elleçleyen limanlar, layner işletmelerince aranan limanlardır. Örneğin, Antvverp, Rotterdam, Hamburg, Göteborg gibi.

3)   Layner işletmeleri gemilerini limanlarda az tutmaya yönelmek duru­mundadırlar. Limanda her geçen gün, taşıma yapılmaksızın ödenen para demektir. Liman süresi yükseldikçe sefer giderleri de kabarır. Bu yüzden layner armatörleri yükleme boşaltma kapasiteleri yüksek li­manları yeğ tutarlar. Düşük kapasiteli limanlar gemilerin beklemesine, dolayısı ile de "cepten yenmesine" yol açar.
4)   Layner taşımalarında yük ihtisaslaşması yeni yeni yaygınlaşmaktadır. Gemiler, bölgenin ürettiği malları taşımaktadırlar. Oysa, her yük için ayrıcalık gösteren günlük yükleme boşaltma hizmeti üretimi, gemilerin limanlardaki kalış sürelerini de değiştirmektedir. Bu nedenle, gemiler yükte ihtisaslaşmaya gitmeli ve uygun yüklere yönelmelidirler. Elleçle- me hizmeti yüksek, navlunu değerli yük çeşitleri üzerine yoğunlaştır- malıdırlar, çabalarını. Buysa, taşıma hizmetini oluşturan hizmet aracı­ları (örneğin; brokerler, acenteler) ile iyi diyalog kurmakla sağlanır. Se­fer ütilizasyonunu yükseltmek için her çeşit yükü kabullenmek olumlu sonuç vermeyebilir. Zira yüke yapılan masrafların navlun gelirlerini aş­tığı, uygulamada karşılaşılan olaylardandır. Amaç, verimli taşıma yap­mak olmalıdır.
5)   Layner taşımaları, acımasız rekabetin görüldüğü taşıma şeklidir. Bu­nun nedeni, taşımaya konu olan yükün ekonomik değerinin yüksek oluşundadır. Bu yüzden, rekabet olanakları sınırlı olan armatörler dev­let himayesiyle hizmeti yürütmek isterler. Ayrıca, taşıma hattına yer­leşmiş donatanlarsa başkalarını hizmetlerine ortak,etmemek için bir araya gelerek navlun konferanslarını oluştururlar. Böylelikle de, re­kabeti sindirmeye, bölgede hizmeti verecekleri yükleyicileri ve taşı­tanları kendilerine bağlamaya çalışırlar. Hizmetin, taşıma bölgesinin özellikleriyle uyumlandırıİması hat kurmada ve tutmada önemli etmen­dir.
6)   Hizmette programlama layner taşımalarında etkin bir öğedir (unsur­dur). Denizde kalış süresini maksimum düzeyde tutabilmek için gerek­lidir, bu programlama. Yerinde —gereksiz— bir ya da iki limanın prog­ram dışı tutulması, gemiye fazladan bir sefer çevirme olanağı sağlaya­bilir.
7)   Gemiler, taşıma hizmetini yürütecekleri bölgenin yük akışına, limanla­rının karakterlerine uyacak biçimde seçilmelidir. Yük akışı düşük olan limanlar teknik rasyonalizasyon gerektirir; buysa, işletmelerin çok gla- doralı, geniş anbar ağızlı teknelere; teknelerin ise modern ve pahalı gemi yükleme boşaltma donanımlarına sahip olmaları biçiminde beli-
Gemi, layner taşımacılığında verimliliği belirleyen ana öğedir. İnisiyatif gemilerde bulundukça üretim kâr getirir; limanlara geçtiği andan itibaren ise armatörler için tehlike^ çanları çalmaya başlar.
Belirtilen koşullar, layner taşımacılığının ekonomik oluşunu ya da olmayı­şını belirleyen hususlardır. Bunların yolunca oluşturulması hizmeti ekonomik biçime sokar; tersi durumda ise hizmet ekonomikliğini kaybeder.
Layner taşımacılığında hizmet yük olsun ya da olmasın, hizmet bölgesi içinde kalan limanlara götürülür. Oysa, tramp taşımalarında hizmeti yük çe­ker. Hizmet, yükün olduğu limanlara kayar; aynı limanda sürekli olarak kal­maz. Bu nedenle taşıtan için tramp hizmetlerinde istikrar yoktur.
Modern laynercilik, "hizmette üretimi arttırarak birim maliyeti düşürme" düşününden doğmuştur. Bu düşünce, öncelikle liman süresinin kısaltıl­ması, seyir süresinin sefer içindeki payının arttırılması biçiminde oluşmuş­tur.
Deniz taşımalarında hizmetin parasal karşılığı navlundur. Navlunda fiyat­landırma, arz-talep dengesine göre belirir. Arz-talep dengesi ise, endüstriyel üretim biçimleri ile öteki hizmet türlerine göre daha karmaşıktır, deniz taşıma­cılığında.
Deniz taşımacılığında arz-talep dengesi, taşınacak yük ile onu taşıyan tonaj arasında oluşur. Taşıma hizmetinde arzı tonaj, talebi de yük belirler.
Tramp taşımacılığında arz-talep dengesi layner taşımacılığına göre daha esnektir. Buysa, navlunun değerinden ötürüdür.
Tramp taşımalarında talebi taşıyanlar arasındaki rekabet etkiler. Ayrıca taşıtanlar arasındaki, yüke dayalı rekabet yüzünden de talebin etkilendiği olur. Taşıyanlar arası rekabet, ya aynı taşıma bölgeside hizmet gören arma­törlerin oluşturduğu hizmet arzından ötürü doğar; ya da bu taşıma bölgesini ikinci bir seçenek (alternatif) olarak kabullenen (başka taşıma bölesinde iş gören) armatörlerin gemilerini bu taşıma bölgesine kaydırmalarından dolayı oluşan hizmet yığılması nedeni ile görülür. Ancak, ikinci tür rekabet geçici ka­rakterlidir.
Tramp taşımalarında navlun oynaktır. Bu oynaklık, gemilerin hizmet prog­ramlarını da etkiler. Tramp taşımalarındaki ekonomiyi de büyük ölçüde belir­leyen hizmet programlaması şu etkenlerle bağımlıdır:
1.   Taşıma bölgesindeki hizmeti yürüten gemilerin sayısı, hizmet sıklık­ları, tipleri, büyüklükleri.
2.    Taşıma hattındaki trafiğin hacmi, tipi, karakteristiği,
3.    Trafikteki dalgalanmalar,
4.    Taşıma bölgesinde, diğer bölgelerle bağlantılı hizmet oluşturulması olanakları,

5.    İklim durumu,
6.    Taşıma bölgesindeki rekabetin durumu ve özellikleri,
7.    Bölgedeki terminal ve liman hizmetleri,
8.    Taşıma bölgesinde ortalama sefer süresi,
9.    Taşıma bölgesinde görülen ulusal nitelikli politik girişimler. Örneğin, bayrak himayesi, ticaret anlaşmaları, kayırıcı ve özendirici tedbirler vb.
10.    Sefer masrafları ve hizmetten elde edilen ortalama gelir.
Belirtilen faktörler yolunca değerlendirildiği takdirde tramp taşımacılığı hem ekonomiktir; hem de layner taşımacılığında görülen kartelci ve de sindi- rici rekabete dayalı girişimlere tanık olmaz.
Tramp taşımacılığı yükte ihtisaslaşmayı gerçekleştirmiş bir hizmet şekli­dir. Gemiler, kombine taşımalar dışında, pahalı tekne ve elleçleme dona­nımları gerektirmezler. Buysa, hizmet maliyetini düşürmede önemli bir et­mendir.
Modern teknoloji tramp taşıması yapan gemileri büyütmektedir. Uygula­ması ise, taşıma hizmetlerinde prodüktiviteyi yükselterek taşıma maliyetlerini düşürme biçiminde görümlenmektedir.
Tramp taşımacılığı kolay hizmet şeklidir, layner taşımacılığı ile karşılaştı­rıldığında. Daha az sayıda aracı örgütün varlığını gerektirir. Buna karşılık güçlü bir istihbarat, yeterli ve elverişli haberleşme ve de sadık bir navlun bro- keri teminini zorunlu kılar. Armatör-acente ilişkileri, layner taşımalarındaki gi­bi sıkı değildir. Hizmetin doğduğu limanda ve de çokluk seferlik acenta ata­maları yapılır.
Tramp işletmeciliği yükün yakından kovalanmasını gerektirir. Bu dalda hizmet gören deniz işletmeleri, dünyanın bellibaşlı ticaret merkezlerindeki acenteleri ya da brokerleri ile sürekli haberleşme yaparak yük bağlantısına giderler. Haberleşme bağı, yük ve navlun piyasasının durumu ve de gidişi hakkında sağlıklı bilgileri içerir.
Tramp taşımacılığı yapan gemilerin uğrak limanları (port of cali) dünya­nın herhangi bir limanını içine alabilir. Bu durum, taşımaların yüke dayandırıl­masından ötürüdür. Bu yüzden tramp işletmeleri her limanda acenta tutmaz­lar. Londra, New York, Tokyo, Oslo gibi bellibaşlı deniz ticareti merkezlerin­deki brokerler ya da acentelerle ilişki kurarak onların diğer limanlardaki şube veya acentelerinden yararlanırlar.
Layner ve tramp taşımacılığının genel hatlarıyla karşılaştırması Tablo da verilmiştir.

LAYNER VE TRAMP TAŞIMACILIĞININ KARŞILAŞTIRILMASI


Hizmet

Layner Taşımacılığı

Tramp Taşımacılığı

Yük olsun, olmasın düzenli ve sürekli

Yük olmadıkça süreksiz ve düzensiz.


Yük

Kırkanbar yükleri (çokluk, ekonomik değeri yüksek). Çeşitçe çok sayıda.
Yükler heterojen; yükleme çokluk parti yükler biçiminde.

Dökmeyükler (ekonomik değeri düşük). Çeşitçe az sayıda. Yüler homojen; yükleme çokluk full (gemidolusu) yük biçiminde.

Taşıtan

Taşıtan sayıca bir'den çok.

Taşıtan, genellikle bir kişi.

Gemi Türleri

Konvansiyonel laynerler; roro gemiler; konteyner (yüklük) gemileri; lash, seabee, bacat gibi layter taşıyıcılar

Dökmeciler, tankerler, kombine gemiler, konvansiyonel trampçılar.

Sefer

Çokluk ikiden fazla liman arasında. Liman süresi çokluk, seyir süresinden fazla.

Çokluk iki liman arasında. Seyir süresi genellikle liman süresinden çok.

Gönderilen

Sayıca bir'den çok.

Genellikle bir kişi.

Navlun Piyasası

Kararlı

Esnek ve hergün değişebilmekte.

Hizmet

Pahalı

Ucuz

Hizmet Organizasyonları

Navlun Konferansları; bağım­sız 

taşıyanlar (outsider'lar)

Armatör birlikleri

Gemi Çalıştırma

Çok sayıda gemi çalıştırma, yani filo kurma zorunluluğu var. Sayı, hattın tonaj gereksinmelerine ve sefer sıklığına göre değişik.

Daha az sayıda gemiyle hizmet çevirme olanaklı. Hizmet taşıma hattına değil yüke bağlı.

Kâr

Kâr düzeyi daha kararlı.

Kâr marjı, piyasasının gereği oynak.



Kaynak: Necmettin AKTEN, M. Ali ALBAYRAK, Deniz Taşımacılığı Kılavuzu, İstanbul 1988, s. 25.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder